Koktajl sezamowy – sycący i zdrowy
Artykuł zewnętrzny
Kto lubi smak sezamków i chałwy, będzie tym koktajlem zachwycony. Sezam dostarcza nam wapń i magnez oraz wit. B6 i B1, a płatki owsiane błonnik.
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini
- 3/4-1 szklanki wody
- dowolne słodzidło (syrop z agawy, miód, stewia)
Płatki owsiane górskie oraz otręby wrzucić do blendera, zalać zimną wodą i zostawić na noc (można w lodówce, gdy chcemy zimny koktajl).
Jeśli używamy płatków błyskawicznych, nie trzeba ich wcześniej namaczać.
Rano wystarczy dodać tahini oraz posłodzić według uznania i zmiksować. Można dolać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
(przepis z mojego bloga http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/05/koktajl-sezamowy-sycacy-i-zdrowy.html)