Kokosowiec z bananami
Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gotowa masa ajerkoniak
300 ml mleka
galaretka zielona
1 banan
wiórki kokosowe
+ inna posypka
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut. Przekroić na 2 części.
Rozpuszczamy galaretkę w 1i 1/2 szkl gorącej wody, studzimy i wlewamy do tortownicy. Układamy krążki bananów i wstawiamy do lodówki.
Następnie robimy masę ajerkoniak z przepisu, dodajemy pół opakowania wiórków kokosowych i schładzamy w lodówce. Jak zsiądzie się galaretka, smarujemy masą kokosową, na to nasączony biszkopt, znów masa i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Schładzamy w lodówce. Żeby wyjąć z tortownicy – podgrzewamy lub zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie. Po wyjęciu ciasta z tortownicy boki smarujemy pozostałą masą i obsypujemy posypką lub wiórkami kokosowymi.
Ja zawsze robię takie ciasto jak wcześniej robię tort i zostaje mi masa i biszkopt, więc żeby to wykorzystać to tylko galaretka i gotowe.