Kokosowiec z bananami

11 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    Biszkopt:
    3 jaja
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    gotowa masa ajerkoniak
    300 ml mleka
    galaretka zielona
    1 banan
    wiórki kokosowe
    + inna posypka

      Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut. Przekroić na 2 części.
      Rozpuszczamy galaretkę w 1i 1/2 szkl gorącej wody, studzimy i wlewamy do tortownicy. Układamy krążki bananów i wstawiamy do lodówki.
      Następnie robimy masę ajerkoniak z przepisu, dodajemy pół opakowania wiórków kokosowych i schładzamy w lodówce. Jak zsiądzie się galaretka, smarujemy masą kokosową, na to nasączony biszkopt, znów masa i przykrywamy nasączonym biszkoptem. Schładzamy w lodówce. Żeby wyjąć z tortownicy – podgrzewamy lub zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie. Po wyjęciu ciasta z tortownicy boki smarujemy pozostałą masą i obsypujemy posypką lub wiórkami kokosowymi.

      Ja zawsze robię takie ciasto jak wcześniej robię tort i zostaje mi masa i biszkopt, więc żeby to wykorzystać to tylko galaretka i gotowe.

      file1263238218



      FORUM - bieżące dyskusje

      Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
      Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
      Włókniaki na powiekach
      > rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
      Nadkwasota
      Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
      Włosy wypadają i łamią się... jak s…
      Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...