Kokosowe piramidki z truskawkami
CIASTO: 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z połową cukru. Dodawać na przemian żółtka utarte z resztą cukru oraz mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć do formy o wym. 25x36cm. Piec 15 min w temp. 200st. Przestudzić.
PONADTO: 30 dag truskawek, 11/2 szkl. mleka, 1 budyń kokosowy, 25 dag masła w kostce, 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 10 dag wiórków kokosowych.
Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć z masłem. Z ciasta odkroić pas o szer. 1/3 placka. Formę keksową wyłożyć folią aluminiową, na dno położyć szerszy brzeg ciasta tak, aby zachodził na brzegi. Wyłożyć 2/3 kremu, poukładać truskawki, wyłożyć resztę kremu. Przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Owinąć folią aluminiową, schładzać co najmniej godz. Ciasto wyjąć z formy, posmarować dżemem, obsypać wiórkami, kroić na porcje.