Kokosowe curry z polędwicy wołowej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka Sos Sambal Oelek
1 łyżka Zielona pasta curry
200 g makaron ryżowy nitki
400g chudej wołowiny, 1 cebula, 0,5 l mleczka kokosowego, czerwona papryka, natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Mięso kroimy na paseczki o długości ok. 4 cm. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, następnie gotujemy i wrzucamy do niego mięso, cebulę posiekaną w cienkie talarki, sos Sambal Oelek i sos rybny. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco odparuje. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao.
www.taotao.pl