Kokosowe curry z polędwicy wołowej
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 łyżka sosu rybnego
- mleko kokosowe
- 1 łyżka sosu Sambar Oelek
- 1 łyżka zielona pasta curry
- 200g makaronu ryżowego nitki
- 400g chudej wołowiny, 1 cebula, 0,5 l mleczka kokosowego, czerwona papryka, natka pietruszki do posypania.
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na paseczki o długości ok. 4 cm. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, następnie gotujemy i wrzucamy do niego mięso, cebulę posiekaną w cienkie talarki, sos Sambal Oelek i sos rybny. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco odparuje. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao.
na podstawie: www.taotao.pl