Kokardki z serem lazur
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 350g makaronu kokardki
- 200g szynki
- 200g błękitnego sera pleśniowego, np. lazura
- Groszek konserwowy
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Czosnek posiekaj, a szynkę pokrój na paski.
- Pokrusz ser.
- Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek i szynkę. Zdejmij z palnika. Makaron odcedź, przerzuć do rondla z czosnkiem. Dodaj osączony groszek i pokruszony ser, zamieszaj. Pod wpływem ciepła ser się stopi.
- Gorący makaron przełóż na talerze. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj.