Kogel mogel czyli smak dzieciństwa. Przywołaj kulinarne wspomnienie z dawnych lat

2 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Pamiętam, to długie mieszanie łyżeczką aż masa będzie jaśniutka i puszysta. Pamiętam ten słodki, kremowy smak. Kiedy półki sklepowe świeciły pustkami sięgaliśmy w domu po jajka i robiliśmy ten słodki deser. Ciekawa jestem czy Wy znacie ten smak? Na pewno już się domyślacie, że chodzi mi o kogel-mogel. Wyjątkowy, prosty i doskonały by osłodzić sobie życie!

Nazwa „kogel-mogel” pochodzi z języka niemieckiego „Goggelmoggel” i odnosi się do mieszanki jajecznej o kremowej konsystencji. Deser ten był znany w Europie już w XVIII wieku i był spożywany nie tylko jako słodka przekąska, ale także jako domowy środek na ból gardła.

kogel mogel

Kogel-mogel to tradycyjny deser, który powstaje z zaledwie dwóch składników: żółtek jaj i cukru. Jego konsystencja jest gęsta i kremowa, a smak słodki i delikatny. Kogel-mogel często podawany jest w różnych wariacjach, co czyni go jeszcze bardziej interesującym. Choć prosta receptura może wydawać się niepozorna, jej smak i tekstura potrafią przenieść nas w czasie, do beztroskich chwil dzieciństwa. Wielu Polakom kogel-mogel kojarzy się nie tylko z dzieciństwem, ale także z kultową komedią „Kogel-mogel” z 1988 roku i jej kontynuacjami. Tytuł nawiązuje do zamieszania i humorystycznych sytuacji, podobnie jak w przypadku mieszanki żółtek i cukru.

Wartości dla zdrowia kogla mogla

Pod względem wartości odżywczych kogel-mogel dostarcza sporo energii, ponieważ żółtka jaj są bogate w tłuszcze i białko, a cukier dodaje kaloryczności. Jednym z zagrożeń jest spożywanie surowych jaj, które mogą zawierać bakterie salmonelli. Aby uniknąć ryzyka, warto używać jajek z pewnych źródeł lub sparzyć je wrzątkiem przed użyciem. Kogel-mogel stanowił doskonały sposób na stworzenie słodkiego przysmaku z tego, co akurat było dostępne. To dowód na to, że z tak zwanego niczego zawsze można zrobić „coś”. A Nasze mamy były w tym mistrzami.

Składniki na kogel mogel jak z dzieciństwa:

4 żółtka jaj

100 g cukru (najlepiej drobnego)

Jak zrobić? Oddziel żółtka od białek, umieszczając je w misce. Dodaj cukier do żółtek. Użyj miksera ( kiedyś wystarczyła łyżeczka), aby ubijać składniki na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna, gęsta i kremowa. Proces ten trwa zazwyczaj od 5 do 10 minut. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, kogel-mogel można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. To klasyczna wersja, ale kreatywność w kuchni nie zna granic. Kogel-mogel można wzbogacić o różne składniki, tworząc ciekawe wariacje. W moim przypadku najczęściej dodawałam ubite białko jajek. Wtedy masa jest jeszcze bardziej puszysta. Do masy można dodać łyżkę kakao, co nada mu czekoladowego smaku i koloru. To idealna propozycja dla miłośników słodkości z nutą czekolady. Można wzbogacić deser o puree z ulubionych owoców, takich jak truskawki, maliny czy banany. Doda to świeżości i owocowego aromatu, idealnego na letnie dni. Do masy można dodać kilka kropel aromatu waniliowego, migdałowego lub cytrynowego. To prosty sposób na nadanie deserowi wyjątkowego smaku. Dla dorosłych, którzy chcą urozmaicić ten klasyczny deser, można dodać odrobinę likieru, takiego jak rum czy amaretto. To sprawi, że kogel-mogel zyska nieco bardziej wyrafinowanego charakteru. Dla osób na diecie roślinnej istnieje możliwość przygotowania wegańskiej wersji, używając aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy) zamiast żółtek jaj. Proces ubijania będzie podobny, a smak również zaskakująco dobry.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

balsamy do ciała
Olejek Busajna uwielbiam doskonale nawilza skóre i ujędrnia, slicznie pachnie , pomag ana zmarszczki,...
Kosmetyki na zmarszczki
Olejek Busajna mega pomaga na zmarszczki, ujedrnia super skóre, pomaga na zmarszczki, cellulit, rozstepy....
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Ja ostatnio zamiast perfum używam perfumującego olejku do ciąła Afra. Skóra super nawilżona,...
Kosmetyki naturalne do włosów
Olejek Hasna polecam do włosów, znakomity olejek . Zamawiam w sklepie Pachnaca Kraina....