Kofta a’la indyjska

27 marca 2011, dodał: chiaanother
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-cztery średniej wielkości ziemniaki (lub dwa duże).

-250 g twarogu

– jajko

-pęczek szczypiorku

-łyżeczka curry

-rozdrobniona kolendra

-ostra papryka (w proszku)

-bułka tarta

-odrobina mąki

-garść rozkruszonych płatków kukurydzianych

– olej do smażenia

Obrane ziemniaki ugotować i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Zostawić do wystygnięcia w między czasie pokroić drobno szczypiorek. Widelcem rozgnieść twaróg, dodać szczypiorek i ugniecione ziemniaki – dokładnie mieszać, aż  powstanie gęsta, jednolita masa. Masę doprawić do smaku – solą i pieprzem a także sporą ilością curry i szczyptą kolendry. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w rozmłóconym jajku i panierce zrobionej z mąki, bułki tartej, rozgniecionych płatków i ostrej papryki. Opanierowane kulki smażyć w głębokim(powinien zakrywać kulki), rozgrzanym oleju do zrumienienia – bardzo krótko (zbyt długo smażone – pękają). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Doskonale smakują z zimnymi sosami czosnkowym, pomidorowym czy jogurtowym, a także posypane parmezanem.