Kofta a’la indyjska

27 marca 2011,
dodał: chiaanother
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-cztery średniej wielkości ziemniaki (lub dwa duże).

-250 g twarogu

– jajko

-pęczek szczypiorku

-łyżeczka curry

-rozdrobniona kolendra

-ostra papryka (w proszku)

-bułka tarta

-odrobina mąki

-garść rozkruszonych płatków kukurydzianych

– olej do smażenia

Obrane ziemniaki ugotować i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Zostawić do wystygnięcia w między czasie pokroić drobno szczypiorek. Widelcem rozgnieść twaróg, dodać szczypiorek i ugniecione ziemniaki – dokładnie mieszać, aż  powstanie gęsta, jednolita masa. Masę doprawić do smaku – solą i pieprzem a także sporą ilością curry i szczyptą kolendry. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w rozmłóconym jajku i panierce zrobionej z mąki, bułki tartej, rozgniecionych płatków i ostrej papryki. Opanierowane kulki smażyć w głębokim(powinien zakrywać kulki), rozgrzanym oleju do zrumienienia – bardzo krótko (zbyt długo smażone – pękają). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Doskonale smakują z zimnymi sosami czosnkowym, pomidorowym czy jogurtowym, a także posypane parmezanem.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....