Kofta a’la indyjska

27 marca 2011, dodał: chiaanother
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-cztery średniej wielkości ziemniaki (lub dwa duże).

-250 g twarogu

– jajko

-pęczek szczypiorku

-łyżeczka curry

-rozdrobniona kolendra

-ostra papryka (w proszku)

-bułka tarta

-odrobina mąki

-garść rozkruszonych płatków kukurydzianych

– olej do smażenia

Obrane ziemniaki ugotować i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Zostawić do wystygnięcia w między czasie pokroić drobno szczypiorek. Widelcem rozgnieść twaróg, dodać szczypiorek i ugniecione ziemniaki – dokładnie mieszać, aż  powstanie gęsta, jednolita masa. Masę doprawić do smaku – solą i pieprzem a także sporą ilością curry i szczyptą kolendry. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w rozmłóconym jajku i panierce zrobionej z mąki, bułki tartej, rozgniecionych płatków i ostrej papryki. Opanierowane kulki smażyć w głębokim(powinien zakrywać kulki), rozgrzanym oleju do zrumienienia – bardzo krótko (zbyt długo smażone – pękają). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Doskonale smakują z zimnymi sosami czosnkowym, pomidorowym czy jogurtowym, a także posypane parmezanem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...