Kofta a’la indyjska

27 marca 2011,
dodał: chiaanother
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-cztery średniej wielkości ziemniaki (lub dwa duże).

-250 g twarogu

– jajko

-pęczek szczypiorku

-łyżeczka curry

-rozdrobniona kolendra

-ostra papryka (w proszku)

-bułka tarta

-odrobina mąki

-garść rozkruszonych płatków kukurydzianych

– olej do smażenia

Obrane ziemniaki ugotować i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Zostawić do wystygnięcia w między czasie pokroić drobno szczypiorek. Widelcem rozgnieść twaróg, dodać szczypiorek i ugniecione ziemniaki – dokładnie mieszać, aż  powstanie gęsta, jednolita masa. Masę doprawić do smaku – solą i pieprzem a także sporą ilością curry i szczyptą kolendry. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w rozmłóconym jajku i panierce zrobionej z mąki, bułki tartej, rozgniecionych płatków i ostrej papryki. Opanierowane kulki smażyć w głębokim(powinien zakrywać kulki), rozgrzanym oleju do zrumienienia – bardzo krótko (zbyt długo smażone – pękają). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Doskonale smakują z zimnymi sosami czosnkowym, pomidorowym czy jogurtowym, a także posypane parmezanem.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...