Kociołek wegetariański
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10dag.ryżu
3 marchewki
1 por
1 kalarepka
20dag. boczniaków
2 łyżki masła
400ml. wywaru warzywnego
sól
pieprz
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez 25 minut. Potem odcedzić. W tym czasie oczyścić por, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew i kalarepę oczyścić, umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Masło rozpuścić w garnku, następnie dusić w nim warzywa przez kilka minut, potem dodać grzyby i poddusić. Całość zalać wywarem i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Dodać ryż, wszystko zagotować Przyprawić do smaku i wymieszać. Potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.