Kociołek na rozgrzewkę
Składniki
10 kotletów wieprzowych lub 2 kg karkówki
2 łyżki Vegety pikantnej
100 ml oleju
1 l wody
250 g cebuli
500 g świeżej papryki
1 opakowanie krojonych pomidorów Podravka (390 g)
1 kg kiełbasy
300 ml białego wina
800 g pieczarek w słonej zalewie
PRZYGOTOWANIE:
1. Kotlety posypać Vegetą pikantną i pozostawić na ok. godzinę.
2. W kotle, w którym będzie przygotowywana potrawa dobrze rozgrzać olej. Usmażyć przygotowane kotlety. Na koniec kotlety podlać odrobiną wody i dusić aż zmiękną.
3. Gdy mięso zmięknie, wyłożyć na brzeg metalowego talerza, a do sosu dodać drobno posiekaną cebulkę, paprykę i pokrojone pomidory. Dolać nieco wody i doprowadzić do wrzenia.
4. Na koniec dodać pieczarki.
Serwowanie
Do kociołka podawać ziemniaki z wody.
Rada
Standardowo podajemy chleb, ale jeszcze lepiej kociołek smakować będzie z uprzednio ugotowanymi, a następnie zapieczonymi ziemniakami.
na podstawie: www.podravka.pl