Knysze z cebulą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 szklanki mąki (30 dag),
- 3 cebule (30 dag),
- 3 dag drożdży,
- 2 jajka, 1 żółtko,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki mleka,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól czosnkowa Prymat,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Przyrządzanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, jajkami, stopionym masłem i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Cebule obrać, drobno pokroić, zrumienić na oliwie i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość palca, pokroić na kwadraty 8 na 8 cm, na środek placka nałożyć farsz i zlepiać ze sobą przeciwległe rogi. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć na niej knysze, wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Podawać do zupy grzybowej.
www.prymat.pl