Knedle ze śliwkami

13 marca 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

½ kg ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

Nadzienie:

12 mrożonych śliwek węgierek

6 łyżeczek cukru

Do polania:

100 g masła

50 g rodzynek

1 szczypta cynamonu

1 szczypta cukru waniliowego

½ łyżeczki cukru

3 mrożone śliwki

2 łyżki bułki tartej

Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło stopić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.

Smacznego!

file1268478556