Knedle ze śliwkami

19 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
– 15 dag mąki pszennej
– sól
– 1 jajo
– 20 dag śliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Śliwki wydrylować i poprzekrajać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i od razu wrzucać knedle do wody. Jeśli będą leżały, poprzyklejają się do naczynia, na którym leżą, śliwki będą puszczać sok i w rezultacie knedle mogą się otwierać. Gotować tak długo, aż knedle wypłyną. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.
Knedle okraszać masłem z bułką tartą.
Do smaku można jeszcze posypać cukrem kryształem.

file1258663682



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nie mam pieniedzy na święta
Ja tak robię, kupuję sporo rzeczy na promkach i mam zapasy na święta,...
Jak bronić się przed wykorzystywani…
Opieka zapewnia tym najuboższym, a o innych ma starać się rodzina, taka jest prawda...
Szukam metod na leczenie haluksów
Taka operacja to ryzyko, no i wyklucza z aktywności na kilka tygodni...
wybielanie zębów
To efekt nie będzie trwały, a każde wybielanie to też naruszanie struktury szkliwa,...