Knedle ze śliwkami

19 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
– 15 dag mąki pszennej
– sól
– 1 jajo
– 20 dag śliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Śliwki wydrylować i poprzekrajać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i od razu wrzucać knedle do wody. Jeśli będą leżały, poprzyklejają się do naczynia, na którym leżą, śliwki będą puszczać sok i w rezultacie knedle mogą się otwierać. Gotować tak długo, aż knedle wypłyną. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.
Knedle okraszać masłem z bułką tartą.
Do smaku można jeszcze posypać cukrem kryształem.

file1258663682



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...