Knedle z truskawkami

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Knedle z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni . Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .

Czas :45-60 minut

Składniki :
25 dag białego sera
10 płaskich łyżek mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
szczypta soli
15 sztuk truskawek
kwaśna śmietana
cukier
aromat waniliowy
Ser rozdrobnić . Jajko podzielić na białko i żółtko . Żółtko utrzeć na puch z 4 łyżeczkami cukru. Białko ubić na pianę .Wymieszać ser, aromat, żółtko, pianę z białka , mąkę , szczyptę soli . Wyrobić ciasto jak na kopytka . Uformować wałek z ciasta. Pokroić na 18 kawałków . Truskawki umyć , oczyścić z szypułek , odsączyć i osuszyć . Na każdy kawałek ciasta kłaść średniej wielkości truskawkę . Formować kulkę . Knedle gotować na osolonym 1 łyżeczką soli wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową . Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru posypane pokrojonymi na kawałki pozostałymi truskawkami .
Można również podawać knedle polewając je masłem z zarumieniona bułką tarta zamiast ze śmietana .

 

nadesłane: Babciagramolka