URODA I ZDROWIE

Knedle z kiełbasą

26 czerwca 2018, dodał: Shiart

Ziemniaki są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można z nich wyczarować wiele wspaniałym i smacznych potraw. Taka właśnie potrawą są knedle. Najlepiej smakują odsmażane na drugi dzień.

Składniki:

1 kg żółtych ziemniaków

40 dag kiełbasy podwawelskiej

mała cebula

25 dag mąki pszennej

łyżka majeranku

łyżka oleju

sól, pieprz

 

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. W tym czasie z kiełbasy usunąć osłonkę i pokroić ją na kawałki oraz zmielić w maszynce do mielenia. Cebulkę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kiełbasy i wymieszać z majerankiem i pieprzem. Do kiełbasy nie dodajemy soli, gdyż na pewno była ona solona wcześniej.

Po ostudzeniu ziemniaków trzeba je obrać i zmielić na drobnym sicie. Po czym połączyć z mąką i odrobina soli.

Masę ziemniaczaną podzielić na 16 części, z każdej uformować owalny placek i nakładać 1-2 łyżki kiełbasianego farszu. Po czym skleić i uformować podłużnego knedla. Postępujemy tak, aż nam się skończy masa ziemniaczana.

Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z wody lub odsmażane na drugi dzień ze skwarkami.

 

Myślę, że są wspaniałą potrawą, którą zgłaszam na zimowy konkurs z firmą Termisil.

file1391613665

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Knedle z kiełbasą

  1. avatar Patrycja pisze:

    Jutro mam zamiar zrobić knedle/pyzy. Mam nadzieję, żę wyjdą mi i domownikom posmakują. :)
    A co do kiełbasy….
    Kiełbasa podwawelska jest dobra do każdego rodzaju dań – gołąbki, biosik etc.
    Jeśli ktoś chce coś zdrowszego… Najlepiej kupić swojską kiełbasę lub samemu zrobić, choć to czasu dużo zajmuje i pracy trzeb w to włożyc.

  2. avatar Emilia pisze:

    a podobno takie knedle, pyzy najlepiej smakują świeżo ugotowane, odsmażane i na drugi dzień podobno są niesmaczne, więc jak jest ?

  3. avatar lenka pisze:

    ale są przecież zdrowsze kiełbasy niż te zwykłe sklepowe. np. henryk kania wypuścił serię”bez E”. raz próbowałam takiej kiełbasy wiejskiej i na pewno bardziej przypomina zdrowe wyroby domowe

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Sylwestra czas planować
Ja sobie wymyśliłam sylwestra z przyjaciółkami - dwie wstępnie się zgodziły więc mam nadzieję,...
Właściwości aloesu?
Zależy jak się go używa, bo jeśli zaraz po zerwaniu to może podrażnić,...
Jak uwieść faceta, który unika kobi…
Myślę, że on chyba raczej boi się kompromitacji w łóżku... Z wiekiem człowiek...
Jak wzmocnić i przedłużyć opalenizn…
Są samoopalacze, niestety te mocniejsze zmywają się najczęściej szybko, np. ja mam taki...