Knedle twarogowe z brzoskwiniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 kostki twarogu
1 kg brzoskwiń
15-20 kostek cukru
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
1 kg ziemniaków
1 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 kostki twarogu
1 kg brzoskwiń
15-20 kostek cukru
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Przestudzić zmielić lub przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Wbić 2 jajka, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Owoce umyć, nadkroić z jednej strony, wyjąć pestkę. Można zdjąć skórkę. W miejsce pestki włożyć po pół kostki cukru . Wkładać do ciasta i formować duże wałeczki. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładać knedle i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie. Podawać z owocami i mielonymi orzechami, słodką śmietaną lub masłem.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Przestudzić zmielić lub przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Wbić 2 jajka, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Owoce umyć, nadkroić z jednej strony, wyjąć pestkę. Można zdjąć skórkę. W miejsce pestki włożyć po pół kostki cukru . Wkładać do ciasta i formować duże wałeczki. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładać knedle i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie. Podawać z owocami i mielonymi orzechami, słodką śmietaną lub masłem.