Kluskowy gulasz z kurczaka

3 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taka jednogarnkowa zimowa (i nie tylko ) potrawa .

Czas :1 godzina

Składniki :

30 dag mięsa na gulasz z kurczaka

15 dag pieczarek

10 dag boczku wędzonego – gotowanego

4 średnie cebule

1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

½ Bulionetki drobiowej Knorra lub innej przyprawy do zup

pieprz mielony czarny

papryka mielona słodka

olej

2 łyżki masła

kopytka ugotowane ( tak ,, oko „ 3 porcje )- ja użyłam tych które miałam w zamrażalniki ( oczywiście po rozmrożeniu )

1 ½ szklanki wody

Mięso polać maceratem ( 2 łyżki oleju ,sos sojowy, szczypta pieprzu , pokruszona bulionetka ) i wetrzeć go w mięso. Zostawić przykryte na 1 godzinę .Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła .Wrzucić mięso i smażyć na rumiano .Dodać na patelnię resztę maceratu i 1 szklankę wody. Zagotować – przelać do garnka Pieczarki oczyścić ( większe przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła .Przełożyć do garnka z mięsem . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skraweczki .Dorzucić na patelnię z boczkiem pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i dosmażyć tak by się zarumieniła. Wlać na patelnię ½ szklanki wody – zagotować – przełożyć do garnka .

Dusić 45 minut . Doprawić do smaku pieprzem , papryką .Wrzucić kopytka ( jeśli są większe to przekroić na połówki ). Wymieszać chwilę dusić na małym gazie .

file1267631231



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.