Kluski ziemniaczane
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 30 dag ugotowanych ziemniaków, 3 jaja, szklanka mleka, łyżka masła roślinnego, jedna czerstwa bułeczka, 30 dag mąki, sól.
Ziemniaki przepuscić przez maszynkę. Bułeczkę pokroić w kostkę i zrumienić na części masła. Mąkę, ziemniaki i bułkę przełożyć na stolnicę, dodać mleko, rozkłócone jaja, resztę masła, sól i starannie wymięszać, aż do uzyskania pulchnego ciasta. Formować okrągłe kluski o średnicy 4 cm, gotować pod przykryciem we wrzącej osolonej wodzie około 20 min. Podawać do mięs pieczonych lub duszonych polane topioną słoniną ze skwarkami i cebulą jako samodzielne danie. Do mięs z sosem nie trzeba formować okrągłych klusek, można je robić tak jak kluski kładzione.
Smacznego! :)