Kluski ziemniaczane

28 lutego 2014, dodał: Szanetka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 30 dag ugotowanych ziemniaków, 3 jaja, szklanka mleka, łyżka masła roślinnego, jedna czerstwa bułeczka, 30 dag mąki, sól.

Ziemniaki przepuscić przez maszynkę. Bułeczkę pokroić w kostkę i zrumienić na części masła. Mąkę, ziemniaki i bułkę przełożyć na stolnicę, dodać mleko, rozkłócone jaja, resztę masła, sól i starannie wymięszać, aż do uzyskania pulchnego ciasta. Formować okrągłe kluski o średnicy 4 cm, gotować pod przykryciem we wrzącej osolonej wodzie około 20 min. Podawać do mięs pieczonych lub duszonych polane topioną słoniną ze skwarkami i cebulą jako samodzielne danie. Do mięs z sosem nie trzeba formować okrągłych klusek, można je robić tak jak kluski kładzione.

 

Smacznego! :)



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D