Kluski z kabaczka w sosie z sera feta

7 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

1 duży kabaczek

2 szklanki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

200 g pomidorków koktajlowych

1 opakowanie sera feta

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki śmietanki 30 %

sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

  • kabaczka przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, posypać solą,  pieprzem i tymiankiem,
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 1 godzinę,
  • wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować,
  • dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki),
  • formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia,
  • w garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera,
  • dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać,
  • kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym

file1267950303



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz