Kluski z kabaczka w sosie z sera feta
Artykuł zewnętrzny
1 duży kabaczek
2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
200 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie sera feta
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
- kabaczka przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, posypać solą, pieprzem i tymiankiem,
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 1 godzinę,
- wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować,
- dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki),
- formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia,
- w garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera,
- dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać,
- kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym