Kluski śląskie nadziewane
Artykuł zewnętrzny
składniki:
* ziemniaki gotowane posiekane 0,5 kg
* mąka ziemniaczana 4 łyżki
* pieczarki drobne 6 szt
* cebula 1 szt
* przyprawa w płynie Knorr 1 łyżeczka
* sól 1/2 łyżeczki
* pieprz biały lub czarny 1/9 łyżeczki
* olej 1 łyżka
Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wkładamy do miseczki wyrównujemy i przekrawamy na krzyż, jedną część wyjmujemy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Pieczarki i cebulkę kroimy drobno, smażymy na tłuszczu do wyparowania sosu, pieprzymy dodajemy magii do smaku, odstawiamy do wystygnięcia, przestygnięte drobno siekamy nożem.
Z ciasta robimy na ręku mały placuszek i napełniamy farszem, dobrze sklejamy,
Gotujemy w osolonej wodzie około 15 min.
Podajemy z sosem lub surówką.