Kluski śląskie kwiatki

10 lutego 2014,
dodał: gabi99
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1 kg ziemniaków,

mąka kartoflana,

sól,

jajko


Obrane ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę.  Wkładamy do miski wyrównujemy i dzielimy na 4 części jedną część wykładamy w to miejsce dodajemy mąkę kartoflaną tyle ile było ziemniaków, dodajemy jajko i tą część ziemniaków które odłożyliśmy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko wałkujemy i foremką do ciastek kwiatek wykrawamy kluski i palcem robimy dziurkę. Wrzucamy partiami na gotującą się wodę. Po wypłynięciu klusków wyciągamy łyżka cedzakową.Podajemy z klopsikami lub z bułką tartą lub sosikiem grzybowym.

file1392068973



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....