Kluski śląskie Eli
składniki:
2 kg ziemniaków
2 jajka
5 dkg margaryny
mąka ziemniaczana
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część, odłożyć na górę. W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną (równo z ziemniakami), dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki, jajka i dokładnie wyrobić ciasto. Zrobić jedną kluskę i ugotować. Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobi jest w ziemniakach), dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę. Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić, tak jak kopytka. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu. Podawać z mięsem i sosem. Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami i cebulką.
Smacznego!