Kluski śląskie Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 kg ziemniaków
2 jajka
5 dkg margaryny
mąka ziemniaczana

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część, odłożyć na górę. W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną (równo z ziemniakami), dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki, jajka i dokładnie wyrobić ciasto. Zrobić jedną kluskę i ugotować. Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobi jest w ziemniakach), dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę. Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić, tak jak kopytka. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu. Podawać z mięsem i sosem. Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami i cebulką.

Smacznego!

file1288033332



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...