Kluski śląskie
Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, bardzo często goszczą one w naszej rodzinie na większych imprezach. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Za to znam kilka osób, które wprost uwielbiają te kluseczki i nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadku bez nich na talerzu. Najbardziej smakują mi malutkie kluseczki polane sosikiem pieczarkowym z wyczuwalnymi ich kawałkami, oraz z sosem pieczeniowym. Przepis jest dziecinnie prosty, więc każdy poradzi sobie z nim bez najmniejszych problemów;)
Składniki:
ugotowane ziemniaki – ilość dowolna
mąka ziemniaczana
1 jajko
oliwa
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części – ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie – dziurkę.Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się. Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem mięsnym lub polane stopioną słoninką i skwareczkami.