Kluski śląskie

25 września 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ziemniaki 1 kg

jajko 1 sztuka

mąka ziemniaczana – 1/4 objętości ziemniaków
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ugniatamy lub mielimy w maszynce. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne, ziemniaki w garnku dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię, wbijamy jajko, wkładamy z powrotem wyjętą część ziemniaków i wyrabiamy masę. Po wyrobieniu robimy w rękach kluski, robiąc w środku zagłębienie palcem. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy. Podajemy z sosami lub przesmażoną cebulką.

file1285447820



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kluski śląskie

  1. avatar Justyna pisze:

    ale bym zjadła… uwielbiam śląskie!

Dodaj komentarz