Kluski śląskie

25 września 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ziemniaki 1 kg

jajko 1 sztuka

mąka ziemniaczana – 1/4 objętości ziemniaków
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ugniatamy lub mielimy w maszynce. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne, ziemniaki w garnku dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wyrównujemy powierzchnię, wbijamy jajko, wkładamy z powrotem wyjętą część ziemniaków i wyrabiamy masę. Po wyrobieniu robimy w rękach kluski, robiąc w środku zagłębienie palcem. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy. Podajemy z sosami lub przesmażoną cebulką.

file1285447820



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...