Kluski śląskie
Artykuł zewnętrzny
1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
1 jajo
ok. 25dkg mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree).
Do masy dodać jajo i mąkę ziemniaczaną (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić się do rąk.
Z ciasta nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować spłaszczoną kulkę i pośrodku robić wgłębienie.
Zagotować w szerokim garnku wodę z solą i porcjami gotować na małym ogniu kluski (ok. 5 minut od chwili wypłynięcia).
Można podawać okraszone smażoną cebulka lub polane sosem, jako dodatek do gulaszu, mięs w sosie itp.
Ciasto można wyrabiać na stolnicy lub w dużej misce (ja wole ten sposób).