Kluski śląskie

5 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
1 jajo
ok. 25dkg mąki ziemniaczanej
sól

Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree).
Do masy dodać jajo i mąkę ziemniaczaną (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić się do rąk.
Z ciasta nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować spłaszczoną kulkę i pośrodku robić wgłębienie.
Zagotować w szerokim garnku wodę z solą i porcjami gotować na małym ogniu kluski (ok. 5 minut od chwili wypłynięcia).

Można podawać okraszone smażoną cebulka lub polane sosem, jako dodatek do gulaszu, mięs w sosie itp.

Ciasto można wyrabiać na stolnicy lub w dużej misce (ja wole ten sposób).

file1267791684



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.