Kluseczki ziemniaczano – pomidorowe

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Niby zwykłe kopytka a jednak inaczej…

składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, może trochę więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • do gotowania: osolony wrzątek

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc dokładnie na purre. Gdy nieco przestygną dodać do nich jajko, koncentrat, sól i stopniowo dosypywać mąkę (trochę zostawić do posypania stolnicy) cały czas wyrabiając. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Z ciasta toczyć wałeczki a z nich odcinać nieduże kawałki szer. ok. 2 cm.. Z jednej strony przycisnąć każdą kluskę ząbkami widelca. Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Podawać z  mięsem i sosem albo zrumienioną cebulką.

file1286199859



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...