Kluchy na parze z sosem brzoskwiniowym
Artykuł zewnętrzny
Kluchy na parze z sosem brzoskwiniowym
Szybkie danie obiadowe na słodko
Czas : 30 minut
Składniki :
12 gotowych kluch drożdżowych na parze ( 2-3 sztuki na porcję )
1 łyżka masła
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
czerwone owoce kandyzowane do dekoracji
Kluchy ułożyć w garnku do gotowania na parze i podgrzać.
W rondelku zagotować syrop z brzoskwiń zmieszany ze śmietanką , wrzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie .Dodać masło. Poczekać aż się rozpuści. Mąkę rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do rondelka. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu.
Podawać kluchy z sosem .Dekorować np. kandyzowanymi wiśniami
nadeslane: Babciagramolka