Klopsiki z wody

1 sierpnia 2012, dodał: charmed
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej,

1 namoczona bułka,
1 całe jajko,
1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
1 posiekany ząbek czosnku,
1/4 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
2 łyżki mąki do obtaczania klopsików,
1 litr bulionu z kostek rosołowych cielęcych,lub warzywnych,

1. do zmielonego mięsa dodać bułkę,jajko,cebulę,czosnek,sól , pieprz i dobrze wymieszać
2. mokrymi rękoma formować gałki,obtaczać w mące i wrzucać na gotujący się bulion.
3. gotować ok.15 minut,wyjąć z wody i podawać z nieokraszonymi ziemniakami i dowolną surówką,u mnie zimowa surówka ze słoika.