Klopsiki w sosie z wątróbką
Artykuł zewnętrzny
½ kg mięsa mielonego
1 czerstwa bułeczka
1 cebula
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
1 jajko
30 dkg wątróbki
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
lisek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
Z wymienionych składników zrobić klopsiki, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z 1 szklanką wody i vegetą, listkiem i zielem angielskim. Podgotować około 20 min. W tym czasie posiekać drobno czosnek a wątróbkę pokroić w kostkę ok. 2×2 cm. Podsmażyć czosnek na oleju, wrzucić wątróbkę (bez soli). Po podsmażeniu wrzucić do sosu, dodać koncentrat pomidorowy i zaprawić sos mąką ze śmietaną. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.