Klopsiki kozackie

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kozackie bo smaczne! A tak naprawdę ich nazwa wzięła się od dodanych do nich grzybów kozaczków (koźlarzy pomarańczowożółtych)

Składniki

  • na klopsy:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (chuda łopatka lub szynka)
  • 0,5 kg świeżych kozaków (koźlarzy)
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka kajzerka (ok. 0,5 szkl. mleka do namoczenia) + ew. 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1-2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • po czubatej łyżce siekanego koperku i szczypiorku
  • mąką do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • na sos:
  • garść suszonych kozaków + łyżeczka proszku grzybowego
  • pół cebuli
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • sól, pieprz mielony do smaku

Opis przygotowania

Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, cienko pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Mięso zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Grzyby suszone zalać 0,5l wrzątku, zostawić na 15 min. pod przykryciem, następnie posiekać (wody nie wylewać). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając 10-15 min. aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Ostudzone dodać do mięsa, dosypać zieleninę, wbić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić – jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułkę tartą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niezbyt duże klopsy, obtaczać je w mące i smażyć partiami na niedużej ilości rozgrzanego oleju aż się dobrze zrumienią, przekładać do rondla. Kiedy już wszystkie usmażmy, na tej samej patelni i  pozostałym na niej tłuszczu, podsmażamy posiekaną połówkę cebuli, wlewamy namoczone, pokrojone grzybki razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy proszek grzybowy i dusimy 10 min. pod przykryciem. Śmietanę rozrabiamy z mąką i  szczyptą soli, dodajemy powoli do sosu, ew. dolewamy nieco wody, doprawiamy, przelewamy na klopsiki, dusimy na malutkim ogniu 10-15 min. Podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką. Z podanej ilości składników zrobiłam 12 klopsów.

file1259007041