Klopsiki kozackie
Artykuł zewnętrzny
Kozackie bo smaczne! A tak naprawdę ich nazwa wzięła się od dodanych do nich grzybów kozaczków (koźlarzy pomarańczowożółtych)
Składniki
- na klopsy:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (chuda łopatka lub szynka)
- 0,5 kg świeżych kozaków (koźlarzy)
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka kajzerka (ok. 0,5 szkl. mleka do namoczenia) + ew. 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- po czubatej łyżce siekanego koperku i szczypiorku
- mąką do obtoczenia
- olej do smażenia
- na sos:
- garść suszonych kozaków + łyżeczka proszku grzybowego
- pół cebuli
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka mąki
- sól, pieprz mielony do smaku
Opis przygotowania
Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, cienko pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Mięso zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Grzyby suszone zalać 0,5l wrzątku, zostawić na 15 min. pod przykryciem, następnie posiekać (wody nie wylewać). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając 10-15 min. aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Ostudzone dodać do mięsa, dosypać zieleninę, wbić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić – jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułkę tartą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niezbyt duże klopsy, obtaczać je w mące i smażyć partiami na niedużej ilości rozgrzanego oleju aż się dobrze zrumienią, przekładać do rondla. Kiedy już wszystkie usmażmy, na tej samej patelni i pozostałym na niej tłuszczu, podsmażamy posiekaną połówkę cebuli, wlewamy namoczone, pokrojone grzybki razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy proszek grzybowy i dusimy 10 min. pod przykryciem. Śmietanę rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, dodajemy powoli do sosu, ew. dolewamy nieco wody, doprawiamy, przelewamy na klopsiki, dusimy na malutkim ogniu 10-15 min. Podajemy np. z kaszą gryczaną i surówką. Z podanej ilości składników zrobiłam 12 klopsów.