Kiszonki. Samo zdrowie – recenzja
Kiszenie (kwaszenie) warzyw i owoców to sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia. Oprócz fantastycznego i niepowtarzalnego smaku, kiszonki mają także doskonałe właściwości lecznicze.
Kiszonki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a ponadto posiadają właściwości antynowotworowe. Dzięki zawartości naturalnych bakterii kwasu mlekowego działają jak naturalny probiotyk. Ich regularne spożywanie pozwala usprawnić przemianę materii i podnosi wydajność procesu odbudowy tkanki kostnej. Kwas mlekowy, powstający w czasie fermentacji, reguluje florę bakteryjną, wspomaga trawienie, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki uodparniają również na stres, poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. Zapobiegają niedokrwistości i chronią przed nowotworami.
Kiszonki warto wykonać samodzielnie w domu. Żaden kwaszony produkt sklepowy nie dostarczy nam tylu dobrodziejstw. Dietetycy radzą, by kiszonki towarzyszyły jednemu posiłkowi dziennie. Jak przygotować je w domowy sposób? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Na te pytania odpowiada wspaniały przewodnik kulinarny Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kiszonki. Samo zdrowie.
Książka została podzielona na cztery rozdziały, w których znajdziemy przepisy na podstawowe kiszonki oraz dania przygotowywane na bazie kiszonek, w tym sałatki i przekąski, zupy i dania gorące.
Wśród receptur na kiszonki w książce znajdziemy przepisy na wykonanie kiszonej cukinii, kiszonej czerwonej kapusty, jabłek kiszonych, kiszonej fasolki szparagowej, kapustę kiszoną z jabłkami, kimchi, kiszone buraki, kiszone pomidory, ogórki kiszone i małosolne, kiszone śliwki czy zakwas na żurek.
Wśród sałatek i przekąsek autorzy proponują nam przepisy na burgery z kiszonymi ogórkami, hot dogi z kiszoną kapustą, kapuśniaczki, sałatkę z chorizo i kiszonymi ogórkami, sałatkę śledziową z kiszonymi burakami, sałatkę ziemniaczaną z awokado i kiszonymi ogórkami czy sałatkę z kiszonych buraków.
Zupy z wykorzystaniem kiszonek, to przepisy głównie na znane polskie zupy, jak: barszcz biały z królikiem, barszcz czerwony na zakwasie, chłodnik szczawiowy, zupa grzybowa z kwasem z kiszonej kapusty, lekki kapuśniak, zupa chrzanowa, zupa ogórkowa na warzywach lub białym winie, żurek zabielany z majerankiem.
Wśród dań gorących znajdziemy przepisy na golonkę pieczoną z kiszoną kapustą, gulasz z jabłkami, kiszoną kapustę z pieczarkami, kotlet wieprzowy z kiszoną kapustą, łazanki, pieremiacze z boczkiem, szare kluchy z kiszoną kapustą, świderki z sosem mięsnym i kiszonym ogórkiem, zielone curry z kurczakiem, zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, zdrowego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.
Książkę polecamy wszystkim, doskonałym gospodyniom domowym, które wzbogacą swój niezbędnik nowymi przepisami, łasuchom i wielbicielom zdrowej kuchni, mamom i babciom, które jak nikt potrafią rozpieszczać swoje rodziny genialnymi daniami, a także wszystkim innym, którzy chcą się nauczyć prostej, polskiej i zdrowej sztuki kulinarnej. Kuchnia z wykorzystaniem kiszonek jest odpowiednia dla każdego, to tradycyjne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy z kiszonkami domowej roboty.
Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!
www.bookandcook.pl