Kiszone warzywa po ormiańsku

19 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiszone warzywa to nie tylko ogórki czy kapusta, ale też wspaniale smakują buraki, kalafior papryka. Zachwycający smak mają kiszone warzywa po ormiańsku, które sa wspaniałą zakąską lub przystawką szczególnie na nadchodzące zimowe wieczory…

składniki:

zielone pomidory

kalafior

papryka mała

małe ogórki

kilka buraków

przyprawy: pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy,  natka selera, koperek, czosnek

W kamiennym garnku lub szklanym słoju umieścić umyte i obrane buraki, nieobrane ogórki, kalafiory, pomidory, dodać przyprawy, zalać ciepłą wodą z dodatkiem grubej soli – woda musi być dość słona. Dobrze przykryć ściereczką lub talerzem i zostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Jak warzywa będą ukiszone można przełożyć do lodówki.