Kindziukowa przekąska
szybkie koreczki dla niespodziewanych gości
składniki:
- cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)
- plastry sera salami
- kilka liści sałaty
- wykałaczki lub szpadki
- sos:
- kilka łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu
sposób przygotowania: Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko – moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera. Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół – wędlina bez sera – a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu. Pyszna i prosta przekąska. Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu