Kim Hurst: Ukryta historia ziół – recenzja

5 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Zioła dzisiaj najczęściej znajdują swoje zastosowanie w kuchni, a przecież śmiało możemy je stosować także w leczeniu różnych chorób czy jako składnik kosmetyków. Oczywiście do tego jest potrzebna chociaż podstawowa wiedza o nich i ich właściwościach, nie wystarczy bowiem wiedza powszechna, że zioła mają zbawienny wpływ na nasz organizm.

Zioła są trochę jak wiedza tajemna, choć przecież na wyciągnięcie ręki. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki lub oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę narządów wewnętrznych i wzmacniają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, oczyszczają, odkażają i łagodzą. Zdaje się, że o tym zupełnie zapomnieliśmy i nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele dobrego mają w sobie. Dlatego też warto zapoznać się z najbardziej znanymi i dostępnymi ziołami, które mogą wspomóc nasze zdrowie.

Książkę Kim Hurst Ukryta historia ziół wydaną nakładem Wydawnictwa Almapress można określić jako domową encyklopedię zielarstwa, stanowi bowiem bogate źródło wiedzy na temat zastosowania ziół i roślin powszechnie dostępnych oraz tych nieco mniej znanych, ale równie bezcennych. Znajdziemy w niej m.in. historię użytkowania i uprawy ziół, zalety ich stosowania w kosmetyce i gospodarstwie domowym, czy sposób przygotowania leków ziołowych. Możemy się również dowiedzieć wielu ciekawostek o historii i hodowli poszczególnych gatunków, a także, jak powinno się przechowywać zebrane części roślin zielnych. Cały atlas ma układ encyklopedyczny i alfabetyczny, każda roślina zawiera opis, ciekawostki z cytatami, informacje o uprawie i zastosowanie. Przegląd roślin ułatwia podanie nazw łacińskich i pospolitych oraz zastosowanie kodu rysunkowego (ikony), który wskazuje jakie części roślin znajdują zastosowanie oraz w jakich dziedzinach mogą być wykorzystywane. Znajdziemy tutaj zioła i rośliny zielne znane i popularne, jak np. aloes, bazylia, chmiel, fiołek, jeżówka, kmin, koper, lubczyk, papryka i pieprz, rdest, szałwia, trawa cytrynowa czy werbena oraz mniej znane gatunki ziół, jak np. cedronella, gilenia, kleszan, krwiściąg, marchewnik, tulia czy ugni.

Ziołowa encyklopedia Kim Hurst w dużym stopniu pomaga zdobyć wiedzę lub usystematyzować już wcześniej znane fakty. Teksty zebrane w ramkach opisowych, w tym informacje na temat czynnych substancji odpowiadających za działanie surowca, sposobu przygotowania naparów roślinnych, ciekawostki odnoszące się do historycznego i popularnego zastosowania pozwalają szybko i szczegółowo odkrywać zalety kolejnych roślin, a jednocześnie ciekawią i fascynują. Każdy opis opatrzony jest również pięknymi, kolorowymi rycinami, które pozwalają na zaznajomienie się z wyglądem poszczególnych roślin, a jednocześnie są elementem podnoszącym estetykę wydania.

Podawane informacje są zredagowane w przystępny sposób, napisane prostym językiem, przez co każdy zainteresowany z łatwością jest w stanie zapamiętać przydatne wiadomości. Podawane ciekawostki są oryginalne i fascynujące, tym samym można przyznać, że jest to książka wyjątkowa. Można ją czytać na wyrywki, można studiować alfabetycznie. Dokładny spis roślin przedstawiony na początku opracowania ułatwia nam szybkie znalezienie odpowiedniej strony. Dodatkowo przepiękna, przejrzysta i dopracowana szata graficzna, a także wspomniane symbole to kolejne zalety tej pozycji. Ukryta historia ziół to bez wątpienia encyklopedia-poradnik warta uwagi. Stanowi bowiem źródło skondensowanej, przydatnej wiedzy, interesującej zarówno dla laików, jak również miłośników ziołolecznictwa.

Moim zdaniem, jest to jedna z najlepszych książek zielarskich, interesująca, intrygująca, a jednocześnie bardzo przystępna i pożyteczna. Chcesz wiedzieć jak dodać kolor potrawom, czym leczyć krwiaki, co pomoże na ból zęba, a co pozwoli pozbyć się pcheł, albo przegonić chandrę? – koniecznie zajrzyjcie do tej książki. Polecamy serdecznie.