Kilka sposobów na sprawdzenie, czy mięso jest świeże

21 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj kupując mięso w sklepie, musimy mieć na uwadze to, że często jest ono poddawane dodatkowej obróbce chemicznej, która pozwala na zachowanie jego świeżości. Mogą być to dodatkowe substancje mające wpływ na kolor mięsa, a także zawierające silnej konserwanty, które pozwalają na jego wydłużenie daty przydatności do spożycia. Warto więc już dzisiaj wyposażyć się w tester żywności, który pozwoli sprawdzić nam nie tylko naszą żywność, ilość promieniowania, ale także jakość wody. Zapraszamy do lektury poniższego materiału, w którym przedstawiamy szczegóły dotyczące testera do żywności.

ekotester

Co to jest tester żywności i kiedy się sprawdzi?

Tester żywności to specjalny sprzęt małego AGD, który pozwala nam na wykrywanie szkodliwych substancji w żywności: owocach, warzywach, mięsie czy rybach. Na rynku obecnych jest wiele testerów żywności. Na szczególną uwagę zasługuje jednak tester Soeks Ecovisor F4, który jako jedyny bada nie tylko obecność szkodliwych substancji w produktach, ale również promieniowanie: jonizujące (dzięki zastosowaniu licznika Geigera-Mullera) ale również promieniowanie elektromagnetyczne. Dodatkowo ten sprzęt posiada zdefiniowaną normę azotanów dla owoców i warzyw. Przy pomocy tego testera sprawdzimy również ilość substancji rozpuszczonych w wodzie.

tester żywności

Jak sprawdzić mięso?

Dzisiaj surowe mięso nim trafi na sklepowe półki poddawane jest licznym procesom chemicznym. By się przed nimi bronić i świadomie dokonywać wyborów, warto sprawdzać stan mięsa jeszcze przed jego kupieniem. Dzięki zastosowaniu testera Soeks Ecovisor F4 możemy określić, czy było one nastrzykiwane substancjami konserwującymi. Korzystając z testera można określić też jak dużo środków chemicznych znajduje się w naszym mięsie. Jeżeli poziom szkodliwych substancji znacznie przekracza normę, urządzenie pokaże nam na wyświetlaczu, że nie należy spożywać danego produktu. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, alergików, kobiet w ciąży i osób z chorobami układu pokarmowego.

Jak działa tester?

Ecovisor F4 przeprowadza analizę żywności na podstawie zawartości azotanów w produktach spożywczych. Ta analiza opiera się na przewodnictwie przemiennego prądu wysokiej częstotliwości w mierzonym produkcie. Tester Soeks to jednak nie tylko urządzenie do mierzenia azotanów w żywności ale również jest on w stanie zareagować na inne substancje, które znalazły się w badanym produkcie, a ich stężenie i obecność nie odpowiada temu co powinno być przy standardowej uprawie i hodowli.

Jest to możliwe dzięki zastosowaniu unikalnej sondy, która pobiera znacznie więcej informacji niż inne urządzenia. Dzieje się tak za sprawą czujnika temperatury oraz 5 elektrod pozwalających na precyzję pomiaru w każdej temperaturze (inne urządzenia wymagają temperatury pokojowej). W przeciwieństwie do konkurencyjnych urządzeń profesjonalny tester żywności Ecovisor F4 gwarantuje wysoką powtarzalność pomiarów! Sprawdź https://www.srtech.pl.

Dodatkowe informacje dotyczących testera

Tester żywności Soeks Ecovisor F4 posiada ładowarkę i zasilany jest poprzez zwykłe akumulatory (AAA). Koszt utrzymania urządzenia ogranicza się do wymiany baterii co kilka lat. Urządzenie samo kalibruje się przed wykonaniem pomiaru, dlatego nie wymaga żadnych przeglądów serwisowych. To, co ważne to fakt, że tester ten został w całości wykonany w Europie z zachowaniem najwyższych standardów jakości. Wspomniany tester posiada certyfikaty CE, EAC, ROSTEST, ISO:9001:2008 a także 24-miesięczną gwarancję polskiego importera. Urządzenie posiada menu w języku polskim i polską instrukcję.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...