Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych

5 września 2013,
dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych

Składniki

Na kiełbaski:
mały por
1 małe jabłko
szklanka bułki tartej (dodatkowo do obtoczenia)
150 g sera salami
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka chilli mielonego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1 łyżka mleka
3 jajka
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)
sól, pieprz

Na kaszę:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
6 pieczarek
mała cebula czerwona
łyżka oleju migdałowego
łyżka oleju kokosowego
1/2 puszki kukurydzy
sól, kurkuma

Sos:
2 garście ugotowanych grzybów leśnych
1 cebula
śmietana 10%
2 łyżki koperku
łyżka maizeny
sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Umytą porę drobno pokroić, ser zetrzeć na małych okach, jabłko utrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z bułką tarta, przyprawami, 2 jajkami, mlekiem oraz musztardą. Z powstałej masy uformować 12 kiełbasek jednakowej wielkości i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by kiełbaski stężały.
W międzyczasie na łyżce oleju migdałowego i kokosowego usmażyć przyprawione pieczarki i czerwoną cebule. Grzyby leśne drobno pokrojone i ugotowane wraz z cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz papryką, przełożyć do małego rondelka i smażyć na rumiano. Upieczone zalać śmietaną, dodać koper i zagęścić maizeną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie jakby sos był za gęsty dodać wody (docelowo sos ma być gęsty).
Na talerzu rozbić jajko i roztrzepać, kiełbaski zanurzać kolejno w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dużej patelni na oleju oleju kokosowym, aż się zarumienią i będą chrupiące.
W rondelku zagotować 2 szklanki wody z solą i szczyptą kurkumy, wsypać kaszę i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, dopóki woda nie wsiąknie w kaszę. Następnie przełożyć kaszę do miski, poczekać aż trochę przestygnie, dodać pieczarki i kukurydzę. Teraz już tylko ułożyć wszystko na talerzu i można się zajadać :)

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych A

Po więcej moich przepisów zapraszam tutaj: jemy.ekolokalnie.pl

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych A



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.