Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych

5 września 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych

Składniki

Na kiełbaski:
mały por
1 małe jabłko
szklanka bułki tartej (dodatkowo do obtoczenia)
150 g sera salami
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka chilli mielonego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1 łyżka mleka
3 jajka
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)
sól, pieprz

Na kaszę:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
6 pieczarek
mała cebula czerwona
łyżka oleju migdałowego
łyżka oleju kokosowego
1/2 puszki kukurydzy
sól, kurkuma

Sos:
2 garście ugotowanych grzybów leśnych
1 cebula
śmietana 10%
2 łyżki koperku
łyżka maizeny
sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Umytą porę drobno pokroić, ser zetrzeć na małych okach, jabłko utrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z bułką tarta, przyprawami, 2 jajkami, mlekiem oraz musztardą. Z powstałej masy uformować 12 kiełbasek jednakowej wielkości i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by kiełbaski stężały.
W międzyczasie na łyżce oleju migdałowego i kokosowego usmażyć przyprawione pieczarki i czerwoną cebule. Grzyby leśne drobno pokrojone i ugotowane wraz z cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz papryką, przełożyć do małego rondelka i smażyć na rumiano. Upieczone zalać śmietaną, dodać koper i zagęścić maizeną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie jakby sos był za gęsty dodać wody (docelowo sos ma być gęsty).
Na talerzu rozbić jajko i roztrzepać, kiełbaski zanurzać kolejno w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dużej patelni na oleju oleju kokosowym, aż się zarumienią i będą chrupiące.
W rondelku zagotować 2 szklanki wody z solą i szczyptą kurkumy, wsypać kaszę i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, dopóki woda nie wsiąknie w kaszę. Następnie przełożyć kaszę do miski, poczekać aż trochę przestygnie, dodać pieczarki i kukurydzę. Teraz już tylko ułożyć wszystko na talerzu i można się zajadać :)

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych A

Po więcej moich przepisów zapraszam tutaj: jemy.ekolokalnie.pl

Kiełbaski z pora z kaszą jaglaną oraz sosem z grzybów leśnych A



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz