Kiełbaski duszone w pieczarkach

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Prościutki obiadek z cyklu ,, leniwca ” – jak nam się bardzo spieszy by zrobić coś ciepłego na obiad .

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 2 cienkie kiełbaski ( jak kupuję ,, śląską „)
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/3  kostki bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki

Kiełbaski ponacinać w ,, krateczkę ” i obsmażyć na maśle na rumiano, dosypać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją  . Z pieczarek usunąć ogonki i przekroić na pół a pieczarki w ćwiartki . Zdjęć z patelni kiełbasę i wsypać pokrojone ogonki i włożyć kapelusze pieczarek. Usmażyć na rumiano . Dołożyć z powrotem kiełbasę . Wrzucić rozkruszoną kostką bulionową .Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem .

Podawać z puree ziemniaczanym posypaną pokrojoną natką pietruszki.

file1288601986