Kiełbaski duszone w pieczarkach
Artykuł zewnętrzny
Prościutki obiadek z cyklu ,, leniwca ” – jak nam się bardzo spieszy by zrobić coś ciepłego na obiad .
Czas : 15 minut
Składniki :
- 2 cienkie kiełbaski ( jak kupuję ,, śląską „)
- 8 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1/3 kostki bulionu grzybowego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- pieprz mielony
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
Kiełbaski ponacinać w ,, krateczkę ” i obsmażyć na maśle na rumiano, dosypać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją . Z pieczarek usunąć ogonki i przekroić na pół a pieczarki w ćwiartki . Zdjęć z patelni kiełbasę i wsypać pokrojone ogonki i włożyć kapelusze pieczarek. Usmażyć na rumiano . Dołożyć z powrotem kiełbasę . Wrzucić rozkruszoną kostką bulionową .Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem .
Podawać z puree ziemniaczanym posypaną pokrojoną natką pietruszki.