Kiedy zaczyna się sezon na grzybobranie
Sezon grzybobrania można uznać za rozpoczęty. Ze względu na wysoką wilgotność, którą obdarzyło nas lato możemy wybrać się do lasu na grzybobranie. Zbieranie grzybów może doskonale urozmaicić spędzanie wolnego czasu. Na grzyby możemy wybrać się całą rodziną. Aby uskuteczniać tę rozrywkę musimy jednak się do niej odpowiednio przygotować.
Wybierając się do lasu na grzyby musimy przygotować odpowiedni strój. Zadbajmy szczególnie o ubranie naszych dzieci, gdyż to one są najbardziej narażone na ewentualne ukąszenia owadów i inne niebezpieczeństwa. Do lasu wybierzmy kryte obuwie, najlepiej kalosze, unikniemy w ten sposób przemoczenia stóp i przeziębienia. Powinniśmy zdecydować się na długie spodnie i bluzę, które uchronią nas przed atakiem komarów czy kleszczy.
Zbierając grzyby musimy zapewnić im dostęp powietrza, dlatego najlepiej wyposażyć się w wiklinowy kosz w którym umieścimy nasze okazy.
Wybierając się na grzybobranie zabierzmy ze sobą przewodnik po grzybach występujących w polskich lasach. Koniecznie przestrzeżmy nasze dzieci o istnieniu grzybów trujących, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Nie pozwalajmy samym dzieciom wybierać się do lasu. Rokrocznie media donoszą o licznych zatruciach grzybami więc wykażmy się zdrowym rozsądkiem i odpowiedzialnością. Nie mając pewności co do jadalności grzybów nie zbierajmy ich do koszyka.
Grzyby charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Z tych wyjątkowych owoców leśnych możemy przygotować wiele smacznych i nowatorskich dań. Pamiętajmy o tym aby nie podawać grzybów dzieciom do trzynastego roku życia. Mogą bowiem one źle wpływać na trawienie, a ewentualne zatrucie może skończyć się tragicznie.
Moim ulubionym daniem z grzybów są zapiekane pieczarki w których możemy wykorzystać różne dodatki w zależności od naszych upodobań smakowych. Ja najczęściej decyduję się na nadzienie z tuńczyka.
- 40 g wędzonego tuńczyka
- 40 g tartego sera żółtego
- 30 g pieczarek
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 gałązki jarmużu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 cebula,
Ser tarty przekładamy na talerz. Pieczarki i jarmuż płuczemy i osączamy z wody. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzony i wydrążamy środki. Cebulę obieramy ze skóry i drobno kroimy. Tuńczyka kroimy w drobną kostkę (może być to tuńczyk z puszki, najlepiej wybrać ten w sosie własnym), mieszamy razem z cebulą i napełniamy kapelusze pieczarek. Całość nakrywamy plastrami sera żółtego, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 170 stopni i zapiekamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.