Dziecko w wieku szkolnym powinno wypijać każdego dnia ok. litr mleka. Dorosłemu wystarczy 600 ml. Tymczasem wiele osób nie wypija nawet szklanki, bo ich organizm mleka…nie toleruje.
Mleko jest bogatym źródłem wapnia, białka o wysokiej wartości odżywczej oraz witaminy B2. Spożywanie właściwej ilości mleka jest nieodzownym warunkiem prawidłowego rozwoju kośćca. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje u dzieci i młodzieży oraz u kobiet po menopauzie i w czasie ciąży i karmienia piersią. Bardzo ważne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia.
Bardzo wiele osób po wypiciu mleka skarży się na dolegliwości żołądkowe. Jest to spowodowane niedoborem laktazy, enzymu potrzebnego do strawienia cukru znajdującego się w mleku, nazwanego laktozą. Ten właśnie nie strawiony cukier, zalegający w jelicie grubym, fermentuje tam powodując bóle brzucha, wzdęcia, nadmierne gazy i biegunki.
U osób z niedoborem laktazy zaburzenia występują nie tylko po wypiciu mleka, ale również po spożyciu innych produktów zawierających pewne ilości laktozy. Są to sery, lody, kefiry, śmietana a nawet jogurty. Niedobór laktazy może być przejściowy. Dochodzi do niego np. w czasie ostrych zakażeń żołądkowo-jelitowych. Po kilku tygodniach poziom enzymu wraca do normy.
Co robić, gdy nas albo nasze dzieci dotknie „mlekowstręt”? Zanim całkowicie zrezygnujemy z białego płynu spróbujmy wypijać chociaż jego najmniejsze ilości. Gdy obawiamy się bólu brzucha, pijmy mleko w trakcie posiłków. Gdy mimo zmniejszonych porcji nadal występują zaburzenia jelitowe, spróbujmy pić kakao. U większości osób z nietolerancją laktozy nie powoduje ono dolegliwości! Kakao pobudza aktywność enzymów. Wystarczy półtora łyżeczki kakao na szklankę mleka.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi.
Osoby dorosłe powinny wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Można też wybrać mleko kozie i wytworzone z niego produkty.
Dużo wapnia jest też w: sardynkach, warzywach zielonych (szpinak, brokuły, natka pietruszki) i strączkowych (nasiona soi i fasoli). Należy przy tym pamiętać, iż niektóre warzywa (np.. szpinak, szczaw, rabarbar, rzodkiewka), owoce oraz używki są bogate w szczawiany. Związki te, wiążąc w przewodzie pokarmowym wapń, obniżają jego wchłanianie.
Można zażywać również odpowiednie preparaty, które można kupić w aptece.
Jednak sama dieta i leki nie wystarczą. Ważne jest również ograniczenie spożycia produktów zwiększających wydalanie wapnia z moczem, czyli soli, mocnej kawy, herbaty i coli. Należy też unikać nadmiernego spożycia białka zwierzęcego, powodującego zmniejszenie wchłaniania wapnia.
Emilia