Kiedy dziecko ma mlekowstręt…

Avatar photo
31 marca 2010,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Dziecko w wieku szkolnym powinno wypijać każdego dnia ok. litr mleka. Dorosłemu wystarczy 600 ml. Tymczasem wiele osób nie wypija nawet szklanki, bo ich organizm mleka…nie toleruje.

Mleko jest bogatym źródłem wapnia, białka o wysokiej wartości odżywczej oraz witaminy B2. Spożywanie właściwej ilości mleka jest nieodzownym warunkiem prawidłowego rozwoju kośćca. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje u dzieci i młodzieży oraz u kobiet po menopauzie i w czasie ciąży i karmienia piersią. Bardzo ważne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia.

Bardzo wiele osób po wypiciu mleka skarży się na dolegliwości żołądkowe. Jest to spowodowane niedoborem laktazy, enzymu potrzebnego do strawienia cukru znajdującego się w mleku, nazwanego laktozą. Ten właśnie nie strawiony cukier, zalegający w jelicie grubym, fermentuje tam powodując bóle brzucha, wzdęcia, nadmierne gazy i biegunki.

U osób z niedoborem laktazy zaburzenia występują nie tylko po wypiciu mleka, ale również po spożyciu innych produktów zawierających pewne ilości laktozy. Są to sery, lody, kefiry, śmietana a nawet jogurty. Niedobór laktazy może być przejściowy. Dochodzi do niego np. w czasie ostrych zakażeń żołądkowo-jelitowych. Po kilku tygodniach poziom enzymu wraca do normy.

Co robić, gdy nas albo nasze dzieci dotknie „mlekowstręt”? Zanim całkowicie zrezygnujemy z białego płynu spróbujmy wypijać chociaż jego najmniejsze ilości. Gdy obawiamy się bólu brzucha, pijmy mleko w trakcie posiłków. Gdy mimo zmniejszonych porcji nadal występują zaburzenia jelitowe, spróbujmy pić kakao. U większości osób z nietolerancją laktozy nie powoduje ono dolegliwości! Kakao pobudza aktywność enzymów. Wystarczy półtora łyżeczki kakao na szklankę mleka.

Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi.

Osoby dorosłe powinny wybierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Można też wybrać mleko kozie i wytworzone z niego produkty.

Dużo wapnia jest też w: sardynkach, warzywach zielonych (szpinak, brokuły, natka pietruszki) i strączkowych (nasiona soi i fasoli). Należy przy tym pamiętać, iż niektóre warzywa (np.. szpinak, szczaw, rabarbar, rzodkiewka), owoce oraz używki są bogate w szczawiany. Związki te, wiążąc w przewodzie pokarmowym wapń, obniżają jego wchłanianie.

Można zażywać również odpowiednie preparaty, które można kupić w aptece.

Jednak sama dieta i leki nie wystarczą. Ważne jest również ograniczenie spożycia produktów zwiększających wydalanie wapnia z moczem, czyli soli, mocnej kawy, herbaty i coli. Należy też unikać nadmiernego spożycia białka zwierzęcego, powodującego zmniejszenie wchłaniania wapnia.

Emilia



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.