Kępki żółte – rozpoznanie i leczenie

16 marca 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Kępki żółte, potocznie zwane żółtakami, to brązowawe i żółtawe zmiany w okolicach powiek, których przyczyną jest odkładanie cholesterolu w skórze. Przypadłość ta dotyczy najczęściej osób starszych, w szczególności kobiet. Pojawienie się kępek żółtych związane jest z nadmiarem cholesterolu w diecie – te małe grudki i zgrubienia to nic innego jak złogi cholesterolu. W grupie ryzyka są również cukrzycy, osoby cierpiące na miażdżycę, choroby nerek czy wątroby.

Kępki żółte przybierają często postać licznych, niedużych guzków, grudek i przebarwień w różnych kształtach. Mimo, że ich obecności nie towarzyszą dolegliwości bólowe i nie stanowią one bezpośredniego zagrożenia dla życia, po zauważaniu ich zawsze należy zwrócić się do lekarza, ponieważ przeważnie pojawiają się one w wyniku zwiększonego stężenia lipidów we krwi (choć mogą pojawić się u całkiem zdrowych osób). Stanowią one również problem natury estetycznej.

Osoby posiadające żółte plamki na powiekach, według badań duńskich naukowców są o 48 proc. bardziej narażone na zawał. Konieczna jest jednak zatem kontrola lekarska, podczas której specjalista zdiagnozuje wykwity i zleci badanie poziomu lipidów w surowicy krwi. Należy pamiętać, że kępki żółte mogą być jedynie objawem innych schorzeń: cukrzycy, miażdżycy, chorób nerek czy wątroby i w takim wypadku najważniejsze jest wyleczenie schorzenia podstawowego. W przypadku większych wykwitów można zdecydować się na chirurgiczne usunięcie grudek lub laseroterapię.

Jeżeli nasza dieta jest urozmaicona w zdrowe węglowodany, warzywa, wysokiej jakości białko i tłuszcze, nasz organizm odwdzięczy się nam za sposób w jaki go traktujemy zdrowiem i dobrą kondycją. Dieta ma zatem niebagatelne znaczenie w leczeniu kępek żółtych. Osoby, które dostrzegły u siebie tę przypadłość, po wizycie kontrolnej u lekarza najczęściej muszą zmienić swoje nawyki żywieniowe – rozpocząć dietę ubogo-tłuszczową, wprowadzić do swojej diety więcej warzyw o niskim indeksie glikemicznym, spożywać naturalne produkty i zdrowe tłuszcze, natomiast ograniczyć słodycze i przetworzone produkty do minimum. Obok diety, ważnym czynnikiem w powrocie do zdrowia są leki hipolipemiczne, obniżające stężenie cholesterolu we krwi.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz