Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

23 sierpnia 2018,
dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

100 g białej rzodkwi
80 g marchwi
60 g grzybów shiitake
3 cebule dymki
80 g tofu
20 ml oleju roślinnego
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
½ łyżeczki cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki. W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.

Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.

file1448142005



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....