Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

23 sierpnia 2018, dodał: Tree

Składniki:

100 g białej rzodkwi
80 g marchwi
60 g grzybów shiitake
3 cebule dymki
80 g tofu
20 ml oleju roślinnego
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
½ łyżeczki cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki. W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.

Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.

file1448142005



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Oryginalna elegancja - różowe złoto i kwiatowe motywy na tarczy!
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP