Kawa zbożowa – smak dawnych lat. Odkryj na nowo jej wyjątkowe właściwości

23 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Kiedyś obecna w niemal każdym domu, dziś nieco zapomniana. Była jednym z najpopularniejszych napojów w czasach PRL-u. Dla wielu stanowiła tańszą i zdrowszą alternatywę dla klasycznej kawy. Jej delikatny smak kojarzy mi się z dzieciństwem i domowym ciepłem, bo kto choć raz nie wypił kawy Inki? Choć dziś rzadziej gości na naszych stołach, wciąż ma grono wiernych miłośników, którzy cenią ją nie tylko za wyjątkowy aromat, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Osobiście bardzo ją lubię pić razem z moimi dziećmi.

Kawa zbożowa była popularna w czasach, gdy prawdziwa kawa była droga lub trudno dostępna. W Europie zaczęto ją pić szczególnie w XIX wieku, a w Polsce stała się popularna w okresie PRL-u. Podczas I i II wojny światowej kawa zbożowa zastępowała tradycyjną kawę, gdy importowane ziarna były trudno dostępne.

kawa zbożowa

Kawa zbożowa powstaje z prażonych ziaren zbóż – najczęściej jęczmienia, żyta, pszenicy, a czasem także z dodatkiem cykorii i buraka cukrowego. Dzięki temu jest bogata w błonnik, minerały i przeciwutleniacze. W przeciwieństwie do klasycznej kawy nie zawiera kofeiny, dlatego mogą ją pić właśnie dzieci, kobiety w ciąży i osoby, które unikają pobudzających napojów. Choć kawa zbożowa nie ma właściwości pobudzających, to jej regularne picie może pozytywnie wpłynąć na organizm, bowiem zawiera ona błonnik i inulinę, które wspierają pracę jelit oraz rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej.

Jaki smak ma kawa zbożowa?

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest dobrą alternatywą dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Obecne w niej polifenole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią naczynia krwionośne. Ta kawa nie zawiera kofeiny, a jej ciepły, delikatny smak działa kojąco na układ nerwowy. Jest jeszcze źródłem cennych minerałów – m.in. magnezu, fosforu i potasu, które wspierają zdrowie kości i mięśni. Kawa zbożowa ma łagodny, lekko orzechowy aromat, który można wzbogacić na różne sposoby. Jak chyba większość miłośników tej kawy możesz pić ją z mlekiem lub napojem roślinnym. Napój staje się wtedy kremowy i delikatniejszy w smaku. Jeśli lubisz słodsze napoje, dodaj łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu. Taka wersja świetnie sprawdzi się w chłodne dni, dodając energii i poprawiając nastrój.

Dodatki, które podkręca smak kawy zbożowej

Odrobina ekstraktu waniliowego lub łyżeczka kakao sprawią, że napój zyska głębszy, deserowy smak. To doskonała alternatywa dla gorącej czekolady. Dodanie syropu klonowego i posiekanych orzechów to sposób na nadanie kawie delikatnej, karmelowej nuty.  Łyżeczka masła orzechowego w kawie sprawia, że napój jest bardziej aksamitny. W wersji dla dorosłych dodaj whisky lub rum – dla głębszego, mocniejszego smaku. Latem warto przygotować kawę zbożową na zimno. Wystarczy zaparzyć ją, ostudzić i dodać kostki lodu oraz mleko lub syrop waniliowy. A wiedziałaś, że we Włoszech kawa zbożowa bywa parzona w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce, co daje efekt przypominający prawdziwe espresso – nazywa się to orzo espresso? Choć kawa zbożowa straciła na popularności, nadal jest wartościowym napojem, który może stanowić zdrową alternatywę dla kawy z kofeiną. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swojej diety, warto przypomnieć sobie ten klasyczny napój i wypróbować jego różne warianty. Może okaże się, że kawa zbożowa wróci na stałe do Twojego menu.