Kawa z lawendowego pola
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam eksperymentować z kawowymi i herbacianymi naparami. Łamię zasady – sprawdzam .Kocham kawę i lawendę – więc czemu nie ?
Czas : 10 minut
Składniki :
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszu lawendowego ( lub saszetka herbaty lawendowej )
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka miodu lawendowego
- kilka kropli aromatu waniliowego
Zaparzyć wrzątkiem lawendę . Przykryć i zostawić na 5 minut. Przecedzić przez gęste sitko. Podgrzać. Zaparzyć naparem kawę. Dodać miód ( jak ktoś woli słodszą to dosłodzić ) i aromat waniliowy. Rozlać do malutkich filiżanek do kawy ( wychodzą 4 porcje ) .
Kawa jest mocna o intrygującym smaku lekkiej goryczki lawendy. Proponowała bym do tego malutkie kruche ciasteczka lawendowe.