Kawa mielona i ziarnista poznaj wspaniałe smaki świata!

11 czerwca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych w godzinach porannych lub południowych w wielu zakątkach na całym świecie. Szacuje się, że na świecie wypija się rocznie prawie 40 miliardów filiżanek tego napoju rocznie. Kawa już od dawna przestała pełnić jedynie funkcję pobudzającą, coraz częściej pije się ją dla smaku w gronie rodziny, przyjaciół, na spotkaniach biznesowych w luksusowych i klimatycznych kawiarniach, a także w zaciszu domowym. Aromatyczny napój sporządza się z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, najczęściej przy pomocy kawiarki lub ekspresu do kawy. Kawa stanowi główne źródło kofeiny. Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku.

 

Trochę historii
Kultura picia kawy narodziła się w XI wieku. Wówczas z Etiopii przewieziona została do Arabii. Tam Persowie pokochali jej aromat i docenili pobudzające właściwości napoju, który nazywany był „nowym winem Islamu”, gdyż prawdziwe, naturalne wino było dla Muzułmanów zakazane. Nazwa kawa pochodzi najprawdopodobniej od arabskiego słowa kahwa (kawa i wino) i przeniknęła do większości języków europejskich za pośrednictwem tureckiego słowa kahve, z którego później utworzono włoską nazwę caffe. Prawdopodobnie drugą etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, aktualnie Kefa. W Polsce kawa pojawiła się w 1683 roku po bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej. Wcześniej znana była w konkretnych regionach, np. w Kamieńcu Podolskim. Tam dla wojsk osmańskich po zajęciu przez nich miasta otwarte zostały kawiarnie, dzięki czemu polscy mieszkańcy tego rejonu poznali smak kawy i klimat picia kawy. Niestety nie jest znana szczegółowa etymologia wyrazu. Arabska nazwa kahva może pochodzić od słowa kohwet, które oznacza siłę. Wracając do historii kawy, w pierwszej połowie XVI wieku kawa zaczęła mieć coraz większe znaczenie w Arabii, Azji mniejszej, Syrii, Egipcie i południowo wschodniej Europie. Warto zaznaczyć, że pierwsze kawiarnie otwarte zostały w Damaszku i Aleppo w 1530 i 1532 roku. Do zachodniej Europy kawa trafiła w 1615 roku, dzięki weneckim kupcom. Dzięki wspaniałym właściwościom i aromatowi kawa zaczęła zdobywać ogromną popularność i w całej Europie zaczęły powstawać kawiarnie. W XVII wieku zaczęto uprawiać krzewy kawowca w szklarniach. W XX wieku (wczesne lata) największym producentem kawy na świecie była Brazylia. Aktualnie produkuje się ją w Ameryce Środkowej i Południowej (w rejonach tropikalnych i słonecznych). Na świecie produkuje się kawę w nakładach około 150 milionów worków rocznie. Brazylia zaś produkuje 1/3 tej ogromnej ilości.

Kawa mielona i ziarnista
Na rynku aktualnie można znaleźć zarówno kawę ziarnistą, jak i kawę mieloną. Do najczęściej kupowanych i najbardziej popularnych należy kawa mielona, ze względu na jej niską cenę i łatwość przyrządzania. Niegdyś często w polskich domach używano młynka do kawy, dziś już jest to zjawisko bardzo rzadko występujące. Przyrządzenie kawy mielonej nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu i wysiłku. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać, aż fusy kawy spadną na dno. Dla smaku można dodać cukier i mleko. Czynność ta nie zajmuje więcej niż kilka minut. Jednakże tak jak wszystko, kawa mielona oprócz zalet ma również wady. Dość szybko traci swoje właściwości, dlatego należy pamiętać, by ją przykrywać, a także zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę u samego producenta. Dzięki temu kawa nie utraci tak szybko właściwości. Kawa ziarnista to druga forma kawy, którą można znaleźć na sklepowych półkach i nie tylko. Stanowią ją nasiona, które po wysuszeniu, spaleniu oraz zmieleniu wytwarzają wspaniały aromat i są gotowe do przyrządzenia napoju kawowego. Nasiona można zmielić, albo zasadzić w odpowiedniej glebie. Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi pielęgnacji sadzonki, wystarczy około 3-6 lat, by otrzymać białe drzewko z owocami. Aby były gotowe do użytku, muszą dojrzeć, czyli zmienić kolor na ciemną czerwień. Owoce w miąższu i warstwie ochronnej będą zawierały ziarno kawy.

Kawa z Brazylii
Tak, jak wcześniej wspomnieliśmy, Brazylia jest obecnie największym producentem kawy na świecie, gdyż wytwarza ogromne ilości kawy. Zbiory tego kraju stanowią 1/3 całych światowych zbiorów, na co ma wpływ doskonałe warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu. Klimat i położenie geograficzne Brazylii jest również korzystne dla uprawy kawy wysokiego gatunku. Największe brazylijskie regiony, w których produkowana jest kawa to Parana, Sao Paulo i Minas Gerais. Za najczęściej uprawianą i najpopularniejszą kawę brazylijską uważa się arabikę, natomiast za najlepszą uchodzi Bourbon Santos, która charakteryzuje się wyczuwalną wyraźnie nutą owoców i kwasowością. Aromatyczną i godną polecenia kawą brazylijską jest Brazylia od warszawskiego producenta LARICO. Kawa ziarnista Brazylia jest paloną w 100% arabicą i pochodzi z najlepszych brazylijskich plantacji z regionu Sul De Minas. Jej smak to nuty owoców, kwiatów ii orzechów. Kawa ma niską kwasowość, a posmak tostowo-karmelowy. Brazylia dostępna jest w formie kawy mielonej i ziarnistej.

Kawa z Kolumbii
Kolejnym krajem, który znajduje się w czołówce najlepiej sprzedawanych kaw na świecie, jest Kolumbia. Również te tereny stanowią wspaniałe miejsce do uprawy kawowców. Kawa kolumbijska słynie ze 100% arabiki. Do wyśmienitych kaw kolumbijskich należy kawa LARICO Kolumbia w 100% arabica, która pochodzi z najlepszych plantacji na Kolumbii z regionu Medellin. Jej smak jest łagodny, naturalny i bardzo subtelny. W trakcie spożywania jej można wyczuć lekko kwasowy posmak, a także niezwykły aromat kawy. Kolumbia dostępna jest w formie kawy ziarnistej i mielonej – zobacz: kawa Kolumbia.

Kawa z Ugandy
Uganda to następny tropikalny kraj, w którym mieszkańcy mogą pochwalić się żyzną ziemią i korzystnym klimatem. Kawa w Ugandzie pełni ogromną rolę, dlatego też powstał tam urząd do spraw rozwoju produkcji kawy. Smak ugandyjskiej kawy jest bogaty w aromaty, lekko kwaśny i wspaniale zadymiony. Wartą polecenia kawą ugandyjską jest Uganda od LARICO, dostępna w wersji kawy ziarnistej, zobacz kawa Uganda. To palona arabica 100%, pochodzi z najlepszych plantacji tego egzotycznego kraju – z regionu Elgon Mountains. Jest uprawiana nieopodal wulkanu Mount Elgon, na wysokości 1200-1600 m n. p. m. Kawa ma charakterystyczną kwasowość, a także wyraźny posmak jagody i kakao.

Chcesz zapoznać się z ofertą aromatycznych kaw z różnych zakątków świata? Wejdź na stronę producenta kaw LARICO: palarnia kawy Warszawa.