Kawa dyniowa latte

20 stycznia 2017,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Na zimowe wieczorne popołudnie albo ponury poranek dla koneserów smakowych kaw polecamy kawę dyniową. Jest to modna, smaczna kawa – musisz jedynie zaopatrzyć się w dojrzałą dynię i ją upiec w piekarniku, aby wydobyć moc smaku i aromatu. Sączenie takiej kawy to czysta przyjemność i połączenie zdrowego warzywa z ulubionym naparem:

składniki:

150 ml mleka

2 łyżki puree z pieczonej dyni

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta mielonego imbiru w proszku

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

1/4 laski wanilii

szczypta mielonego pieprzu

szczypta mielonego ziela angielskiego

miód do smaku

świeżo zaparzona kawa

kilka kostek lodu

Mleko, dynie i przyprawy zagotować, dodać miód do smaku. Całość przecedzić przez sitko.  Powstały syrop spienić spieniaczem do kawy i dolać do kawy, można podać z lodem i na koniec posypać cynamonem.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...