Kawa dyniowa latte

20 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Na zimowe wieczorne popołudnie albo ponury poranek dla koneserów smakowych kaw polecamy kawę dyniową. Jest to modna, smaczna kawa – musisz jedynie zaopatrzyć się w dojrzałą dynię i ją upiec w piekarniku, aby wydobyć moc smaku i aromatu. Sączenie takiej kawy to czysta przyjemność i połączenie zdrowego warzywa z ulubionym naparem:

składniki:

150 ml mleka

2 łyżki puree z pieczonej dyni

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta mielonego imbiru w proszku

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

1/4 laski wanilii

szczypta mielonego pieprzu

szczypta mielonego ziela angielskiego

miód do smaku

świeżo zaparzona kawa

kilka kostek lodu

Mleko, dynie i przyprawy zagotować, dodać miód do smaku. Całość przecedzić przez sitko.  Powstały syrop spienić spieniaczem do kawy i dolać do kawy, można podać z lodem i na koniec posypać cynamonem.