Kawa bezkofeinowa – co warto wiedzieć, zanim po nią sięgniemy?
Dla prawdziwych kawoszy, filiżanka ulubionej kawy to doskonały początek dnia. Kusi aromatem, znakomitym smakiem i pobudza do działania. Jednak niektórzy nie mogą pozwolić sobie na zastrzyk kofeiny lub chcą delektować się smakiem kawy również wieczorem. Znakomitą alternatywą dla tradycyjnego napoju jest kawa bezkofeinowa, która smakuje równie doskonale, jednak nie przejawia właściwości pobudzających. Dlaczego jeszcze warto pić kawę bezkofeinową?
Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
Podobnie jak tradycyjna kawa, jej wersja bezkofeinowa powstaje z tych samych ziaren kawowca. Jednak w procesie obróbki zostają one pozbawione substancji odpowiadających za efekt pobudzający. Dekofeinizacja odbywa się na surowych, jeszcze zielonych ziarnach kawy. Ekstrakcja kofeiny przebiega na trzy różne sposoby. W pierwszym z nich wykorzystywane są mieszaniny rozpuszczalników, czyli chlorku metylenu i octanu etylu. Pomieszanie substancji chemicznych z wodą w odpowiednich proporcjach powoduje wypłukiwanie z ziaren kofeiny. Po całym procesie rozpuszczalniki są odparowywane, dlatego nie istnieje żadne niebezpieczeństwo kontaktu z substancjami chemicznymi podczas picia gotowej kawy. Druga metoda ekstrakcji kofeiny wykorzystuje proces osmozy, wodę i filtry węglowe. W tym przypadku nie są używane żadne substancje chemiczne – jest to całkowicie naturalny sposób dekofeinizacji. Ekstrakcja kofeiny odbywa się również za pomocą dwutlenku węgla, który jest przepuszczany przez ziarna kawy bez naruszania związków smakowych i zapachowych w niej zawartych.
Prawdziwy aromat i smak kawy
Pomimo swojej nazwy, kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny, jednak nie posiada właściwości pobudzających tak, jak klasyczna kawa z kofeiną. Co więcej, jest tak samo pyszna i równie szybko się ją przygotowuje. W procesie dekofeinizacji nie traci naturalnego smaku i aromatu, dlatego jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie mogą lub nie chcą pić kawy z kofeiną. Warto wybierać kawy, które przeszły organiczny proces wypłukiwania kofeiny, czyli metodą ekstrakcji wodnej. Należy do nich rozpuszczalna np. kawa NESCAFÉ bezkofeinowa, która daje gwarancję stuprocentowej naturalności kawy, nie ustępując walorami smakowymi od kawy kofeinowej.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Po procesie dekofeinizacji, ziarna kawy zostają rozkruszone i przepłukane gorącą wodą. Następnie powstały płyn należy oczyścić i przefiltrować. Gdy woda odparuje, pozostaje suchy ekstrakt z kawy. Gotowe! Zatem, jeżeli wiemy już jak powstaje kawa rozpuszczalna, warto spróbować jej kilku wersji, również w postaci bezkofeinowej.
Dla kogo kawa bezkofeinowa?
Kawa bezkofeinowa, taka jak NESCAFÉ CLASSIC Bezkofeinowa, nie tylko nie ustępuje smakiem tradycyjnej kawie, ale również posiada takie same korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim jest źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za proces starzenia się komórek. Ponadto, mogą ją pić m.in. osoby wrażliwe na działanie kofeiny. Spożywanie kawy bezkofeinowej zamiast tradycyjnej bywa polecane także w przypadku występowania nudności, drażliwości, przy bólach głowy czy bezsenności. Kawy bezkofeinowe mogą okazać się także dobrym rozwiązaniem w porze wieczornej – przyjemność z ich picia z pewnością poprawi nastrój. Wszystko to sprawia, że osoby, które lubią kawę, ale nie chcą korzystać z pobudzających właściwości tego napoju, nie muszą rezygnować z wyjątkowego smaku i aromatu!