Kasztan jadalny

29 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mają delikatny nieco mączny smak, mało wyrazisty, lekko słodkawe i też lekkostrawne. Najsmaczniejsze są pieczone, przed włożeniem ich do piekarnika lekko nacina się im skórki, kiedy zmiękną wyjmujemy je z piekarnika. Kasztany to nie tylko walory smakowe – chociaż ich miłośników nie jest wielu to wspaniale działają na nasz układ odpornościowy – zapobiegają infekcjom i wzmacniają organizm. Dostępne w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością kasztany nie pochodzą z Polski. Kasztan jadalny rośnie na południu Europy, u nas można go spotkać w ogrodach botanicznych. Czasem z suchych kasztanów wytwarzana jest mąka, która służy do wypieków chleba czy słynnej polenty. W kosmetyce wykorzystywany do pielęgnacji cery lub jako składnik szamponów i odzywek do włosów przetłuszczających się. Nasze rodzime kasztanowce, które wprawdzie rodzą niejadalne owoce, także posiadają właściwości lecznicze. Zawarta w nich escyna uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki. Kasztan jadalny różni się od znanego nam nieco wyglądem – jest bardziej płaski i zdecydowanie mniejszy.

W Polsce nasze kasztany często służą jako materiał rzeźbiarski dla rzeszy przedszkolaków, które tworzą ludziki i zabawne zwierzęta, stojące potem na półkach w domach rodzinnych. Tak więc może faktycznie najlepsze kasztany są na Placu Pigall, ale i nasze rodzime kasztany nie mają się czego wstydzić…



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...