Kasza jęczmienna wg Buni
Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej (wiejska)
5 szklanek bulionu (może być z kostki i może być w wersji wegetariańskiej warzywny)
2 czubate łyżki masła
1 pęczek kopru
Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem, dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn (od czasu do czasu zamieszać). Koper pokroić i dodać do kaszy. Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut.
Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np. rano – dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca. A gdyby wystygła, to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu (jest już w kaszy masło) i podgrzać.
Kasza jest tak smaczna sama z siebie, że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.