Kasza jęczmienna wg Buni

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju kasze na sypko- a szczególnie do zrazów, bitek czy gulaszu.

Czas: 1 godzina

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej (wiejska)

5 szklanek bulionu (może być z kostki  i może być w wersji wegetariańskiej warzywny)

2 czubate łyżki masła

1 pęczek kopru

Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem, dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn (od czasu do czasu zamieszać). Koper pokroić i dodać do kaszy. Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut.

Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np. rano – dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca. A gdyby wystygła, to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu (jest już w kaszy masło) i podgrzać.

Kasza jest tak smaczna sama z siebie, że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.

file1285445745



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...