Kasza gryczana z sosem
Kasza gryczana 2 torebki
Dynia lub inne dodatki
Sos:
½ kg mięsa wieprzowego
pieczarki lub grzyby suszone
1 kostka mięsna
pieprz
wegeta
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki pszennej
listek laurowy
ziele angielskie
Mięso pokroić w kostkę, posypać wegetą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć najpierw drobno pokrojoną cebulę. Jak cebulka się lekko zarumieni, wkładamy mięso i razem podsmażamy na rumiano. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy kostkę mięsną, listek, ziele angielskie i grzyby. Podsmażone mięso wkładamy do garnka i dusimy do miękkości. Na koniec zaprawiamy mąką
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć, wyjąć z torebki. Wyłożyć na talerz, polać obficie sosem, udekorować dynią. Lub dowolna surówka.