Kasza gryczana z kurnej chaty

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Taką kraszoną kaszę na grzybowym smaku często robiła moja Prababcia.

Czas : 1 godzina

Składniki :

10 dag suchej kaszy prażonej ( ok. ¾ szklanki )

2 średnie cebule

3 łyżki drobno pokrojonego boczku ( wędzonki , bekonu )

garść grzybów suszonych

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1szklanka wody

1,5 szklanki bulionu ( drobiowy lub warzywny )

sól

Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wrzucić boczek . Smażyć mieszając aż się obrumieni . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyć aż cebula się,, zeszkli „ . Grzyby pokroić drobno i wrzucić do garnka. Wlać wywar z gotowania grzybów i bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płyny. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).

Podałam do ,,Zrazików ze schabu wg Babcigramolki„

file1271169916